50 jarig bestaan

Welkom op de webpagina van Biljartvereniging Carambole ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum!

30 september is het jubilaris gevierd. Een zeer geslaagde avond. Bedankt voor alle leuke reacties. Het was een avond vol gezelligheid, vertier en gelach.

Wij danken iedereen die aanwezig is geweest.

Historie:

50 jaar hoe is het gelopen? Het bestuur is in de archieven gedoken. Er is schriftelijk bewijs gevonden dat het vijftig jaar geleden is begonnen.

Biljartvereniging Carambole, destijds genaamd BV Leerdam, begon als een groep vrienden die hun passie voor biljarten wilden delen.

Dit vriendengroepje is uitgegroeid tot een vereniging met een schitterend gebouw. De grondleggers van het oude houten en nieuwe gebouw zijn u allen bekend, dat zijn Koos Versteeg en Hans de Ridder, maar vooral ook alle vrijwilligers die hebben geholpen, zonder hen was dit niet gelukt.

De vereniging heeft in 50 jaar vele successen gekend en zijn er talloze wedstrijden en toernooien georganiseerd en gespeeld.

Op deze pagina een klein stukje geschiedenis van BV Carambole, hoe het 50 jarige bestaan is bereikt.

Het jaar 1973:

Chris Hijmering oprichter van de Club in 1973
Chris Hijmering oprichter

In 1973 is biljartvereniging B.V. Leerdam opgericht. Een vriendenclub die speelde bij Lucullus te Leerdam. De oprichter in 1973 was Chris Hymering die een schriftelijke administratie bijhield van de leden en alle gespeelde competitie wedstrijden noteerde. In een keurig handgeschreven boek heeft hij de start in het jaar 1973 vastgelegd.

Na het spelen op meerdere locaties (foto’s hiervan hangen in ons gebouw) is men uiteindelijk beland in Rumpt waar de vereniging nog steeds is gehuisvest.
De biljartvereniging in Nederland waren niet verplicht een (notariële) vereniging op te richten en was een lidmaatschap bij de KNBB voldoende om je een biljartvereniging te noemen.

Officieel:

Op 20 september 1991 is de vereniging formeel onder de naam BV Carambole geregistreerd bij notaris Kleipool te Rumpt en zijn statuten vastgelegd. Het bestuur bestond in 1991 uit:

Theo Zwarthoed (voorzitter)
Wim den Hartog (secretaris)
Gerrit van de Kruijt (Penningmeester).

Midden jaren 90 is Hans de Ridder als voorzitter aangetreden. Dit heeft hij vele jaren uitgevoerd met meerdere rollen en taken binnen het bestuur.

In 2022 is Marcel Roodhart voorzitter geworden. Hij heeft de vereniging een enorme boost gegeven. Dit was nodig omdat het ledenaantal ver onder het dieptepunt was gezakt (34). In 2022 is er een lokaalbeheerder aangesteld te weten Bert Vink. Ook is er een nieuw dagelijks bestuur aangetreden. Mede door al deze grote aanpassingen is het ledenaantal in korte tijd bijna verdubbeld.

In 1973 zag de ledenlijst er als volgt uit:

 • Chris Hijmering
 • P. Voorbraak
 • A.J.J. de Haas
 • D. Basch
 • P. Sleeuwits
 • J. Hijmering
 • E. van Wijk
 • A. Hijmering
 • P. Ames
 • A. van Etten
 • W. van Montfoort
 • J. van de Wal

Er is 1 biljarter van de ledenlijst uit 1973 die nog steeds actief is bij BV Carambole. In de A Klasse Driebanden speelt A. Hijmering in een gezamenlijke competitie met de Pomerans uit Heukelom.

Hieronder een aantal foto’s wat onze lokaliteit heeft meegemaakt en uiteindelijk is geworden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *